Lyt-i-mørket koncert med Keith Jarrett

23. juli 2020 16.00

Lyt-i-mørket koncert med Keith Jarrett, Keith Jarret, flygel

Victoria Teatret, Storgade 15, 4180 Sorø

Entré: 50 kr.

Lyt-i-mørket koncert

med Keith Jarrett

I Victorias teatersal spilles hele den berømte Kølnkoncert fra 1975, da Keith Jarrett improviserede 67 minutters uafbrudt klaversolo

Pianisten Keith Jarrets koncert i Kölner Opernhaus den 24. januar 1975 er et af jazzhistoriens mirakler. Foran 1400 tilhørere improviserede han alene på scenen med et defekt flygel en af musikhistoriens mest betagende klaversoli. Den varede uden afbrydelse i mere end en time. Forestillingen blev optaget af en tilstedeværende ingeniør ved hjælp af vakuum-rørdrevne mikrofoner og en Telefunken bærbar båndmaskine. Koncerten blev udgivet på en dobbelt vinyl-LP og salget slog alle rekorder: 3,5 millioner eksemplarer! Det er det bedst sælgende soloalbum nogensinde. Det er det, der spilles i Victoria Teater som led i årets Sorø Jazzfestival.

Koncerten fandt sted i midnatstimen fra kl. 23.00 efter en operaforestilling tidligere på aftenen. Det tidspunkt var det eneste, som Operahuset i Køln allernådigst ville stille til rådighed for en jazzkoncert – den første nogensinde i Operahuset. Ikke desto mindre blev den amerikanske pianist modtaget af et entusiastisk publikum i en udsolgt sal. Jarett var blevet lovet et Bösendorfer Imperial koncertflygvel – men instrumentet viste sig at være et babyflygel, som ovenikøbet var i uorden. Både i bassen og diskanten var registrene tynde og pedalerne fungerede ikke ordentligt. Alligevel præsterede Keith Jarrett en hypnotisk meditativ koncert, båret af overbevisende åndelig og rytmisk intensitet. Musikken forbliver en milepæl i jazzhistorien.

Keith Jarrett er i dag 75 år. Han debuterede som 20-årig med Art Blakeys Jazzmessengers og har siden spillet med en række af jazzens store koryfæer, blandt med Miles Davis. I årene efter Kølnkoncerten har han overvejende spillet med sin egen trio med Gary Peacock og Jack DeJohnette. I 2004 modtog han Sonnings store musikpris.

Torsdag den 23. juli kl. 16.00

Kl. 16.00: Lyt-i-mørket koncert: Keith Jarretts legendariske Køln koncerten 1975 (67 minutter)

Victoria Teatret, Storgade 15. 4180 Sorø

Entré: 50 kr., reservation: victoriateatret.dk


< TILBAGEFØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER


Instagram Logo

Sorø Jazz takker vores tilskudsgivere og sponsorer:

Denne hjemmeside bruger cookies. Fortsat brug tolkes som accept.